Sommeren er her og så er det en god idé at tage nogle skønne sommerbilleder med din Smartphone, fordi du efterfølgende kan bruge dem i dit undervisningsmateriale. I online undervisning er det mere vigtigt at underviseren viser lidt af sig selv som person. Brug billeder – de kan være med til at fortælle lidt om hvem du er, og hvad du interesserer dig for. Det vil give deltagerne en følelse af, at de deltager i undervisning, og at der er en ægte underviser online.

 

Her ser du mine sommerblomster på altanen

Ny undersøgelse: vi lærer bedre gennem uformel læring og snak med kolleger
To undersøgelser foretaget i England har givet indsigt i den rolle som uformel læring spiller på arbejdspladsen. Forskere konkluderede, at deres deltagere lærte langt bedre gennem deres arbejde, end de gjorde gennem formelt organiserede kurser og møder.

Begge forsknings projekter viste, at uformel arbejdsaktivitet medførte mellem 70 og 90 procent af læringen; alligevel betragtedes uformel læring kun som et biprodukt til formelle kurser.

Udfordringen ved læring på arbejdspladsen er, at arbejdsaktiviteter som regel er svære at sætte ord på, og relativt svære at forklare til en kollega (tavs viden). Men at arbejde ved siden af en kollega i et stykke tid giver muligheden for at lære ved at stille spørgsmål til arbejdet og til specifikke hændelser, i takt med at de opstår. Det giver også den lærende en mulighed for at se, hvordan deres kollega løser situationer, hvordan han overvåger dem og tager beslutninger.

Forskerne konkluderede, blandt andet, at:

  • Formelle kurser eller arrangementer som regel var støttet af uformel læring. Det gjorde en betydelig forskel når kollegaer delte information.
  • Korte kurser og arrangementer skal være “just-in-time”* for at være effektive.
  • Kun en minoritet af deltagerne foretrak at lære ved hjælp af manualer, mens resten af deltagerne helt undgik dem.
  • Deltagere lærte fra hinanden, og gennem udfordringen i arbejdet
(Reference: “Informal Learning in the workplace: evidence on the real value of work-based learning (WBL)” af Professor Emeritus Michael Eraut (2011). I: Development and Learning in Organizations, vol. 25, Iss 5 side 8-12).
*”just-in-time” er et koncept hvor, istedet for at skulle huske information, så har medarbejdere istedet nem adgang til den, og kan finde de relevante læringsmaterialer frem når de har brug for dem til at løse problemstillinger på arbejdspladsen.

Jeg synes, at forskningen understreger det Expect Learning arbejder med: at udvikle nye modeller for e-læring med dialog, reflektion og videndeling. Vi mennesker lærer gennem erfaring, øvelse, samtaler og reflektion, og ikke kun ved at prøve at huske fakta og indhold.  Så e-læring og online kurser må designes, så det også understøtter uformel læring med dialog og networking i organisationen. Det er ikke nok at vi erhverver os ny teknologi - vi er også nødt til at bruge den på nye måder. Med vores moderne teknologi har vi viden lige ved hånden – lad os udnytte det.

Undersøgelserne matcher Charles Jennings 70:20:10 model – se videoen her

Lav bøger med din Iphone scanner og upload dem til Ibooks
En af de apps, som jeg virkelig elsker at bruge, er JotNot Pro. Det er en scanner app til Iphone til 12 kr! Den hjælper mig tit i situationer, hvor jeg hurtigt skal scanne noget ind og sende med email eller blot gemme til at læse senere. Den kan nemlig lave dine indscanninger om til pdf format.

Det smarte ved JotNot Pro er imidlertid, at du kan scanne mange papirer ind og få dem til at hænge sammen til ét dokument. Du kan lave små undervisningsbøger eller lave materiale, som du viser på Ipad på projektoren i klassen.  Se længere ned i nyhedsbrevet under ”apps til undervisning” om hvordan det gøres.

Du kan gemme bøgerne og sende med email direkte fra app’en eller uploade dem til  ”Ibooks”, som er det lille bogskab du har i din Iphone eller Ipad. Du kan også lave kategorier i Ibooks, som du gemmer de forskellige bøger i.

Her ser du hvordan du skal gøre:

 


 

 

 

 

Når du har taget billedet så klik på use

 

 

 

 

 

 

 

Du kan tilføje flere billeder (scanninger) ved at klikke på +

 

 

 

 

 

 

 

Klik på ”Take a picture” for at tage næste billede

 

 

 

 

 

 

 

Når du har scannet alle papirer klikker du på pdf ikonet

 

 

 

Fra JotNot Pro uploader du den færdige pdf til Ibooks. Du finder Ibooks på din Iphone eller Ipad. Du kan se mit her i Ibooks.

 

Apps til undervisning: kemi

Atoms in motion
Med “Atoms in motion” app kan du lave simulationer af atomer. Du kan sætte atomer i bevægelse og så ændre på betingelserne. Det er professor Jan H. Jensen, Kemisk Institut, Københavns Universitet, som skriver om denne app på hans blog. Han har også gode råd til hvordan den kan bruges til undervisning, og han fortæller, at du kan slutte din Ipad til projektoren og dermed vise alle deltagere hvad der sker i app’en.  Du kan købe et stik i din mac butik, som du sætter i din Ipad og slutter til VGA stikket, der kommer fra projektoren og som normalt sidder i computeren. Du kan med stikket forbinde din Ipad til projektoren.

Her er Jans blog og beskrivelse

Her er det stik som du skal købe

Denne ende skal i VGA stikket! Den anden ende sættes i din Ipad.

Foto: Anita Monty 

Fra mine Tweets

Emotions are important to support and work with in online learning and online environments, I think. http://techcrunch.com/2012/05/17/facebook-why-emotions-are-big-business/ via @techcrunch
Follow me on Twitter

Er du interesseret i at få hjælp til e-læring?
Så kontakt Expect Learning: anita@expectlearning.com
Hjemmeside:  www.expectlearning.com

Expect Learning er et konsulent firma, og vi tilbyder dig innovative og komplette løsninger indenfor e-læring. Vi har en solid viden om e-læringspædagogik og en lang erfaring i udvikling af e-læring og online undervisning. Vi har højt specialiserede samarbejdspartnere til at hjælpe dig med de tekniske løsninger. Du kan få hele pakken af e-læringsstrategi og implementering, e-læringspædagogik og tekniske løsninger, hvis du vælger at bruge os til at hjælpe dig med din e-læring.

 

Share →